PROJEKTY

TĘŻNIE W UNIEJOWIE

Uniejów
1 000 mkw

Projekt konkursowy na opracowanie koncepcji tężni w zabytkowym parku w Uniejowie. Projekt doceniono wyróżnieniem I stopnia. Aby w pełni wykorzystać potencjał terenu przy jednoczesnym harmonijnym wpisaniu nowych elementów zabudowy w otoczenie, zdecydowaliśmy się na zagłębienie obiektu kubaturowego w skarpie, w taki sposób aby jego dach stanowił jednocześnie kontynuację naturalnego poziomu alei parkowych oraz taras widokowy na całe projektowane założenie urbanistyczne - będąc równocześnie niewidocznym od strony parku. Budynek tężni całorocznych otwiera się na północną stronę parku swoją jedyną widoczną przeszkloną elewacją, która stanowi również jedną ze ścian zagłębionego patio, będącego centrum komunikacyjnym dla istniejących i projektowanych ciągów pieszych, na którym zlokalizowano wolno stojące tężnie sezonowe, otoczone basenami solankowymi z siedziskami.